Tips

Sparen of schulden aflossen: wat is de slimste keuze?

20-03-2025

Je hebt wat extra geld over aan het einde van de maand. Geweldig! Maar dan komt de volgende vraag: wat doe je met dit extra geld? Zet je het op je spaarrekening, of gebruik je het om je schulden af te lossen? Dit is een dilemma waar veel mensen met schulden tegenaan lopen. De juiste keuze hangt af van je financiële situatie en toekomstplannen. In dit blog helpen we je om zelf een slimme beslissing te maken.

De basis: waarom sparen én schulden aflossen belangrijk zijn

Sparen en schulden aflossen zijn allebei goed voor je financiële gezondheid, maar ze dienen verschillende doelen. Een goedgevulde spaarrekening geeft je zekerheid. Het zorgt ervoor dat je niet in de problemen komt bij onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine of auto. Met spaargeld los je die problemen op zonder schulden aan te gaan. Vaak is de richtlijn om minimaal drie tot zes maanden aan vaste lasten als buffer achter de hand te hebben. Heb je dat nog niet? Dan is het belangrijk om een plan te maken om naar een buffer toe te werken.

Aan de andere kant kan schulden aflossen ook een slimme zet zijn, naast natuurlijk überhaupt proberen helemaal geen schulden aan te gaan. Aflossen kan vooral slim zijn als je te maken hebt met hoge rente op de schuld. Hoe langer je een lening laat openstaan, hoe meer je aan rente betaalt. Creditcards en persoonlijke of consumptieve leningen kunnen bijvoorbeeld zeer hoge rentepercentages van tot wel 15%, waardoor de schuld snel oploopt. In zo’n geval kan extra aflossen je op de lange termijn veel geld besparen. 

Wat is belangrijk om mee te nemen in je beslissing?

De keuze tussen sparen en aflossen op een schuld hangt af van meerdere factoren. De eerste en misschien wel belangrijkste is het renteverschil. Kijk eens naar de rente die je krijgt op je spaargeld en vergelijk die met de rente die je betaalt over je schulden.

Stel dat je spaarrente 2% is, maar je een lening hebt met 8% rente. In dat geval betaal je meer rente over je schuld dan je aan rendement op je spaargeld krijgt. Het is dan financieel slimmer om eerst de schuld af te lossen, omdat je zo de meeste kosten bespaart. Heb je daarentegen een hypotheek met een lage rente van bijvoorbeeld 3%, en kom je daarmee met de hypotheekrenteaftrek uit op een effectief nog lagere rente? Dan kan het juist interessanter zijn om eerst te sparen en je buffer aan te vullen.

Buffer tegen schulden

Een andere factor om rekening mee te houden is je financiële buffer. Hoe goed ben je voorbereid op onverwachte uitgaven? Als je bij een plotselinge rekening meteen in de problemen komt, is dat een teken dat je buffer te klein is. Je wilt niet dat een onverwachte tegenvaller ervoor zorgt dat je weer nieuwe schulden moet maken. Daarom is het vaak verstandig om eerst een noodfonds op te bouwen voordat je extra aflost op schulden.

Daarnaast spelen je financiële doelen een rol. Misschien wil je op korte termijn een huis kopen, investeren of je pensioen opbouwen. In dat geval kan het zinvoller zijn om te sparen in plaats van al je extra geld in het aflossen van schulden te steken. Mits je de afbetaling van de schulden onder controle hebt! Anders loop je het risico in een schuldencyclus te belanden.

Heb je het gevoel dat je de controle over je schulden kwijtraakt? Trek op tijd aan de bel! Via instanties zoals het Nibud kun je informatie en hulp krijgen bij schulden. 

Een balans vinden met de 50/30/20-regel

Een handige methode om een evenwicht te vinden tussen sparen en aflossen is de 50/30/20-regel. Deze budgetteringsmethode helpt je om je inkomen slim te verdelen.

Volgens deze regel besteed je 50% van je inkomen aan noodzakelijke uitgaven, zoals huur of hypotheek, boodschappen en verzekeringen. Ongeveer 30% mag je uitgeven aan leuke dingen, zoals uit eten gaan of vakanties. De resterende 20% gebruik je voor financiële groei: sparen en schulden aflossen.

Door deze structuur te volgen, zorg je ervoor dat je niet al je geld op één plek stopt. Je bouwt tegelijkertijd een buffer op en verlaagt je schulden, zonder dat je jezelf compleet moet beperken. Toch kan het slim zijn tijdelijk minder dan 30% van je inkomen aan leuke dingen te besteden, vooral als je schulden hebt met een hogere rente. Uiteindelijk voelt schuldvrij zijn namelijk niet alleen maar leuk, maar geweldig!

Hoe maak je de juiste keuze?

De eerste stap in het maken van een goede beslissing is het analyseren van je financiële situatie. Maak een overzicht van je inkomsten, uitgaven, spaargeld en schulden. Kijk naar de rentepercentages die je betaalt en ontvangt. Dit geeft je inzicht in waar je geld het meeste effect heeft.

Als je schulden met een hoge rente hebt, zoals een creditcard of persoonlijke lening, dan is het bijna altijd slimmer om die zo snel mogelijk af te lossen. Hoe sneller je daarvan af bent, hoe minder je kwijt bent aan rente.

Heb je nog geen noodbuffer? Dan is het belangrijk om daar eerst aan te werken. Zet automatische overboekingen naar je spaarrekening in om je buffer op te bouwen, zodat je financieel voorbereid bent op onverwachte uitgaven.

Weet je niet zeker wat het beste is voor jouw situatie? Er zijn verschillende tools, zoals het Nibud Geldplan Sparen, aflossen of beleggen. Die je kunnen helpen om een persoonlijk financieel plan op te stellen. Bij twijfel kan het ook verstandig zijn om professioneel advies in te winnen.

Er is geen universeel antwoord op de vraag of sparen of schulden aflossen beter is. De juiste keuze hangt af van je situatie. Wat je ook kiest, het belangrijkste is dat je bewust met je geld omgaat en een plan maakt dat bij jouw doelen past. Begin vandaag nog met het evalueren van je financiën en zet de eerste stap naar een stabiele en zorgeloze toekomst!

 

 

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor de Ayvens Bank nieuwsbrief!