Tips

Een financieel spaarplan maken voor 2025 in 5 stappen

07-11-2024

In de laatste maanden van het jaar is het goed om alvast de financiële blik op het volgende jaar te werpen. Er zijn namelijk nu al dingen die je kunt doen of waar je op kunt anticiperen voor een voorsprong in het volgende jaar. In deze blog bundelen we inzichten en tips om in 5 stappen een spaarplan voor 2025 op te stellen.

Stap 1: reflecteer en evalueer je huidige situatie 

Voordat je aan de slag gaat met het plannen van je toekomst, is het nodig om terug te blikken op het afgelopen jaar. Maak een overzicht van je inkomsten, vaste lasten, variabele kosten en eventuele spaardoelen die je al hebt bereikt. Stel jezelf vragen zoals: "waar heb ik te veel uitgegeven?" of "welke financiële successen wil ik verder uitbouwen?" Deze zelfreflectie geeft je inzicht in wat wel en niet werkte in 2024 en helpt bij het identificeren van verbeterpunten. 

Tip: Hou je inkomsten en uitgaven een tijdje bij om een duidelijk overzicht te krijgen van je uitgavenpatronen. Dat kan bijvoorbeeld met ons gratis te downloaden huishoudboekje.

Stap 2: stel doelen en creëer een concrete planning 

Bijna overal wordt benadrukt hoe belangrijk het is om concrete doelen te stellen. Met een doel voor ogen vergroot je namelijk je kans om deze te halen. Splits je doelen op in korte, middellange en lange termijn doelen. Denk hierbij aan kleine spaardoelen zoals een nieuwe laptop, of een grote investering zoals het kopen van een huis. Door je doelen te specificeren, de hoogte te bepalen en hoe snel je ze gehaald wilt hebben kom je uit op een maandelijks bedrag. Je weet nu waar je voor spaart, wanneer je het doel haalt en hoeveel het je maandelijks kost en dat werkt goed om je motivatie te verhogen.

Tip: Om je te helpen kun je onze spaardoelcalculator gebruiken en hebben we ook een handige downloadable waar je makkelijk je spaardoelen in toetst.

Stap 3: maak een realistisch budget en wees open over je financiën 

Een goede financiële planning vereist een realistisch budget. Een budgetplan houdt rekening met je vaste lasten, variabele uitgaven en spaardoelen. Je kan ook proberen om transparanter te zijn over je financiën tegen je omgeving. Zo kun je leren van anderen, en tegelijkertijd verantwoording afleggen aan jezelf en je omgeving. Dit helpt niet alleen om je aan je budget te houden, maar kan ook waardevolle inzichten opleveren. 

Tip: Maak gebruik van budgetteringsregels zoals de 50/30/20 regel: 50% voor vaste lasten, 30% voor variabele uitgaven en 20% voor sparen en investeren. Het geld dat je maandelijks wilt sparen kun je het beste automatisch laten overboeken naar je spaarrekening zodra je salaris gestort wordt. Pay yourself first!

Stap 4: bouw een noodfonds en denk lange termijn 

Een van de grootste uitdagingen op financieel gebied is omgaan met onverwachte kosten. Zorg ervoor dat je een noodfonds opbouwt van minimaal drie tot zes maanden aan vaste lasten. Dit geeft je financiële rust in tijden van nood. Daarnaast is het essentieel om verder te denken dan je directe doelen; stel bijvoorbeeld pensioenplannen of investeringen op voor de lange termijn. 

Tip: Zet maandelijks een vast bedrag opzij voor je noodfonds en vergeet niet om deze buffer regelmatig aan te vullen of aan te passen als je kosten of levensstijl veranderen. 

Stap 5: zorg voor een gezonde financiële mindset 

Sparen en financiële planning gaan niet alleen over cijfers, maar ook over hoe je denkt over geld. Financiële stabiliteit draagt bij aan een betere mentale gezondheid. Door een gezonde relatie met geld te ontwikkelen, kun je stress verminderen en betere keuzes maken. Denk bijvoorbeeld na over hoe je financiële onafhankelijkheid definieert en welke kleine gedragsveranderingen je dichter bij dat doel kunnen brengen.  

Een financieel en spaarplan voor 2025 is de sleutel tot een stressvrij en stabiel jaar. Door een helder overzicht te krijgen van je huidige situatie, duidelijke doelen te stellen en consistent te sparen, leg je een stevige basis voor de toekomst. Vergeet niet dat financiële planning geen eenmalige activiteit is, maar een doorlopend proces.