Hoeveel spaargeld heb ik als buffer nodig?
25-09-2023Onvoorziene kosten kunnen een grote financiële domper zijn. Helemaal wanneer het om een hoog bedrag gaat dat je binnen korte tijd dient te betalen. Het hebben van een spaarbuffer geeft rust en zekerheid wanneer je mobiel stuk is, je wasmachine het ineens niet meer doet, je auto gerepareerd moet worden of je voor andere onverwachte uitgaven komt te staan. Het verschilt per persoon hoeveel geld je nodig hebt voor een gezonde buffer. In dit blog helpen we je met het bepalen van de hoogte van je buffer en het behalen van dit spaardoel. Dat geeft financiële stabiliteit!
Financiële situatie op orde brengen
De stijgende energiekosten en inflatie hebben een voelbare impact op de portemonnees en spaarpotjes van veel Nederlanders. Dit blijkt uit onderzoek van overheidsplatform Wijzer in geldzaken, waarin driekwart van de ruim duizend ondervraagden aangeeft dat het moeilijk zal worden om rond te komen. Mensen willen dit jaar minder uitgeven en meer geld opzij zetten voor onverwachte uitgaven. Niet gek dat het opbouwen van een spaarbuffer zo belangrijk wordt gevonden door velen.
Voor welke kosten gebruik ik mijn spaarbuffer?
Het bedrag op je spaarrekening dat als buffer dient, gebruik je om jezelf financieel te redden wanneer je voor onverwachte uitgaven komt te staan. Deze onvoorziene kosten kunnen van alles zijn, zolang ze maar aan drie criteria voldoen: onregelmatig, groot en noodzakelijk. Denk aan dure zorgkosten, een onverwachte naheffing van de Belastingdienst of reparatiekosten.
De kosten die je maakt om nieuwe kleding te kopen of om je vakantie te financieren, worden bijvoorbeeld niet gedekt door je spaarbuffer. Dit zijn echter wel kostenposten waar je rekening mee kunt houden in je begroting en waarvoor je apart kan sparen.
Nu je weet waarvoor je een spaarbuffer moet gebruiken, is het belangrijk om te weten hoeveel geld je hiervoor opzij moet zetten. Gelukkig is dit niet iets waar je zelf je hoofd over moet breken. Het Nibud helpt je hiermee met de BufferBerekenaar. Deze onafhankelijke rekentool geeft inzicht in het bedrag dat voor jouw situatie verstandig is om achter de hand te hebben. Nadat je antwoord hebt gegeven op enkele vragen over je woonsituatie, inboedel, auto, onvoorziene kosten en je huidige buffer, geeft het Nibud je per onderdeel een Adviesbuffer. Het berekenen van je buffer duurt maar 5 minuten.
Hoe kan ik een goede spaarbuffer opbouwen?
Wanneer je de hoogte van je spaarbuffer weet, is het tijd om te bepalen hoe je het beste geld opzij kunt zetten om je reservepotje gestaag te vullen.
- Neem je uitgaven van het afgelopen jaar onder de loep. Misschien vind je dan al heel snel variabele kosten waar je op kunt besparen, zoals etentjes, boodschappen, kleding of impulsaankopen.
- Vergeet niet om kritisch naar je vaste lasten te kijken, zoals verzekeringen, telefoonrekening of je abonnement op een streamingdienst. Gebruik je dit allemaal of kun je ergens op besparen?
- Bepaal welk bedrag je maandelijks van je inkomen gaat gebruiken om je spaarbuffer aan te vullen. Door een automatische overboeking in te stellen naar je spaarbuffer, bouw je bijna ongemerkt je buffer op.
- Maak dus een apart spaarpotje aan voor je financiële buffer, het liefst op een aparte spaarrekening zodat je niet in de verleiding komt om je buffer te gebruiken voor andere uitgaven.
Ben je benieuwd wat je nog meer kan doen om je uitgaven dit jaar verder te beperken? Wij spraken met de Vrije Meid over haar tips om geld te sparen en besparen.
Rust en zekerheid op financieel gebied
We begrijpen dat het natuurlijk veel leuker (en daarom ook makkelijker) is om te sparen voor een vakantie of voor iets wat je écht graag wil kopen. Maar, financiële zekerheid geeft rust in situaties die onverwachts op je pad komen. Zo hoef je niet het geld uit je vakantiepotje te gebruiken voor die dure reparatie of rekening!
Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Meer blogartikelen
- Reflecteren op je spaargeld: wat ging goed en wat kan beter in het nieuwe jaar?
- Winterse wijsheid: Overstappen van zorgverzekering en andere spaartips
- Slim besparen op Black Friday en Cyber Monday: haal het maximale uit je budget
- Een financieel spaarplan maken voor 2025 in 5 stappen
- Succesvol sparen en beleggen op weg naar en tijdens FIRE