
Hoeveel spaargeld moet je hebben voor een goede buffer?

Een kapotte wasmachine, onverwachte autoreparatie of hoge energierekening - het zijn uitgaven die flink in je portemonnee kunnen hakken. Hoeveel spaargeld je nodig hebt als buffer, verschilt per persoon. Maar één ding is zeker: met een gezonde spaarbuffer sta je financieel sterker en voorkom je stress bij onvoorziene kosten. In dit blog helpen we je antwoord te geven op de vraag 'Hoeveel spaargeld moet ik hebben?' en lees je wat voor jouw situatie een verstandig bufferbedrag is én hoe je dit slim opbouwt.
Waarom is een spaarbuffer belangrijk?
De financiële uitdagingen van nu maken een goede spaarbuffer extra belangrijk. Veel Nederlanders merken dat hun vaste lasten zijn gestegen, terwijl onverwachte uitgaven niet minder worden. Een buffer geeft je:
- Financiële ademruimte bij tegenslagen.
- Minder stress over onverwachte rekeningen.
- Tijd om weloverwogen financiële keuzes te maken.
- Een vangnet voor periodes met hogere uitgaven.
Hoeveel geld moet je achter de hand houden in 2025?
Een financiële buffer wordt steeds belangrijker. Uit het onderzoek ‘Goede financiële voornemens 2025' van Wijzer in geldzaken blijkt dat maar liefst 90% van de Nederlanders het belangrijk vindt om geld achter de hand te hebben voor onverwachte uitgaven. Toch kan momenteel niet iedereen een onverwachte uitgave van €2.000 opvangen - ongeveer 3 op de 10 Nederlanders geeft aan dit bedrag niet direct te kunnen betalen.
In deze tijd van stijgende prijzen, waar volgens het onderzoek 98% van de Nederlanders mee te maken heeft, is het extra belangrijk om een goede buffer op te bouwen. Het is dan ook niet verrassend dat 'sparen voor een buffer' het meest genoemde financiële voornemen is voor 2025.
Maar wat is dan een verstandig bedrag om naar toe te werken? Je kunt dit op verschillende manieren uitzoeken: praat er eens over met familie of vrienden, houd je uitgaven een tijdje bij of gebruik online rekentools (lees verder voor een handige tool-tip!)
Wat is een gezonde financiële buffer?
Er is geen one size fits all-bedrag, het verschilt per persoon en hangt af van verschillende factoren. Heb je bijvoorbeeld een gezin of ben je alleenstaand? Woon je in een huurhuis of heb je een koopwoning met onderhoudskosten? En hoe zit het met je inkomen - heb je een vast contract of werk je als zzp'er? Al deze zaken bepalen hoeveel je achter de hand zou moeten hebben.
→ Leestip voor alle ondernemers: Hoeveel spaarbuffer moet een ZZP'er hebben?
Het onderzoek van Wijzer in geldzaken laat zien dat ruim 1 op de 5 Nederlanders momenteel moeite heeft met rondkomen. Des te belangrijker is het om, ook met kleine bedragen, te werken aan je financiële zekerheid.
Buffer berekenen: zo bepaal je jouw ideale spaarbedrag
Een spaarbuffer die voor je buurman perfect is, kan voor jou te krap of juist onnodig groot zijn. Het ideale bufferbedrag hangt namelijk af van je persoonlijke situatie. Ben je eigenaar van een huis? Heb je een auto? En hoe zit het met je andere bezittingen die mogelijk onderhoud nodig hebben?
Gelukkig hoef je niet zelf het wiel uit te vinden. Met de BufferBerekenaar van het Nibud (het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) krijg je binnen 5 minuten een idee van welk bufferbedrag voor jouw situatie verstandig is. Deze onafhankelijke rekentool geeft je per onderdeel een Adviesbuffer, gebaseerd op je woonsituatie, inboedel, auto en mogelijke onvoorziene kosten.
Het bedrag dat uit deze tool komt kan best hoog zijn. Schrik daar niet van! De adviesbuffer kun je naartoe werken. Als je nog helemaal geen buffer hebt, is je eerste doelbedrag het geld dat je nodig zou hebben om 3 maanden te overleven. Hoeveel dat is hangt af van jouw situatie en levensstijl.
Onvoorziene uitgaven: waarvoor gebruik je een buffer?
Het bedrag op je spaarrekening dat als buffer dient, gebruik je om financieel voorbereid te zijn op onverwachte uitgaven. Deze onvoorziene kosten kunnen van alles zijn, zolang ze maar aan drie criteria voldoen: ze zijn onregelmatig, groot en noodzakelijk.
Een buffer gebruik je voor dit soort uitgaven:
- Een kapotte wasmachine die direct vervangen moet worden.
- Onverwachte autokosten, zoals een grote reparatie.
- Een hoge naheffing van de Belastingdienst.
- Acute tandartskosten die niet (volledig) vergoed worden.
- Noodzakelijke reparaties aan je huis.
Let op: je buffer is niet bedoeld voor voorspelbare uitgaven zoals vakanties, nieuwe kleding of etentjes. Dit zijn kostenposten waar je rekening mee kunt houden in je begroting en waarvoor je apart kunt sparen. Zo blijft de buffer intact voor momenten waarop deze echt nodig is.
→ Spaarbuffer in orde? Tijd voor ontspanning: Zo zet je je vakantiegeld slim in voor je droomreis.
Tips om je spaarbuffer op te bouwen
Een gezonde buffer opbouwen doe je stap voor stap. Hieronder vind je praktische tips om direct mee aan de slag te gaan:
Breng je uitgaven in kaart
Neem je uitgaven van het afgelopen jaar onder de loep, bijvoorbeeld in een huishoudboekje. Vaak vind je al snel variabele kosten waar je op kunt besparen, zoals boodschappen, kleding, abonnementen of impulsaankopen.
Check je vaste lasten
Kijk kritisch naar verzekeringen, telefoonabonnementen en streamingdiensten. Gebruik je alles nog wel? En betaal je niet te veel?
Maak sparen automatisch
Stel direct na je salaris een automatische overboeking in naar een aparte spaarrekening (bijvoorbeeld naar een Flexibele Spaarrekening van Ayvens Bank) voor je buffer. Zo bouw je bijna ongemerkt je buffer op.
Gebruik meevallers slim
Zet (onverwachte) extra's, zoals je vakantiegeld of een bonus, direct opzij voor je buffer. Als je buffer compleet is, kun je deze meevallers voor andere doelen gebruiken.
Het belangrijkste is om regelmatig te sparen, ook als het om kleine bedragen gaat. Elke euro telt en brengt je dichter bij een zorgeloze financiële toekomst.
Een buffer geeft financiële rust
Het opbouwen van een spaarbuffer kost tijd. Of je nu veel of weinig kunt sparen, elke stap richting een buffer is er één. De BufferBerekenaar van het Nibud kan je helpen bij het bepalen van een realistisch bufferbedrag voor jouw situatie. En met de praktische tips uit dit artikel kun je stap voor stap werken aan meer financiële zekerheid. Een buffer geeft rust - en daar profiteer je nog lang van.
Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen?
Meer blogartikelen
- Cash stuffing: hoe pak je dat met digitaal bankieren aan?
- Sparen of schulden aflossen: wat is de slimste keuze?
- ‘Die with Zero’: een nieuwe kijk op de balans tussen sparen en leven
- Stilstaan bij je financiële onafhankelijkheid op Internationale Vrouwendag
- Wat is een depositoladder?