Tips

Financiële opvoeding: hoe kan ik mijn kind leren sparen?

05-09-2022

7 tips die kinderen helpen om te sparen

Wanneer je kind zakgeld krijgt, is dat een goed moment om te beginnen met sparen. Zo leert je kind met geld omgaan. Een mooi opstapje naar een financieel zelfstandige toekomst. Bij Ayvens Bank weten we dat sparen niet saai hoeft te zijn. Ook voor kinderen zijn er manieren om sparen leuker en makkelijker te maken. Hoe je dat doet, lees je in dit blog. 

1. Koop of maak een leuke spaarpot

Zoek samen een leuke spaarpot uit voor je kind en zet die op een opvallende plek in huis. Het liefst een spaarpot die je makkelijk openmaakt, zodat je kind kan zien hoeveel geld erin zit. Houd voor je kind een overzicht bij van hoeveel geld er in en uit de spaarpot gaat. Dat kun je bijvoorbeeld in een notitieboekje doen. 

2. Begin met muntgeld

Kinderen vanaf 6 jaar leren munten en geld herkennen. Het is makkelijker om de waarde van geld te leren met muntjes dan met digitaal geld. Met muntjes en briefgeld wordt spaargeld tastbaar en meer concreet. Dit is waarom zakgeld vaak ook eerst contant wordt gegeven aan kinderen. Wanneer je kind wat ouder is, kun je een rekening openen en je kind motiveren om digitaal te sparen.

→ Ook interessant voor jou: Hoeveel zakgeld geef je vanaf welke leeftijd en waarom? 

3. Bedenk een spaardoel

Wat wil je kind graag kopen? Bedenk samen een realistisch spaardoel. Niet te groot, niet te klein. Zodat het niet te lang duurt of juist te snel lukt. Spreek af hoeveel je kind elke week spaart en bekijk regelmatig de tussenstand. Gebruik bijvoorbeeld dit printbare Spaarplan voor kinderen.

Download het Spaarplan

4. Sparen gelukt? Vier het!

Wanneer je kind zijn of haar eerste spaardoel heeft behaald, dan is dat iets om trots op te zijn! Sta hierbij stil en maak er een feestelijk moment van. Zo wordt sparen - en spaardoelen halen - alleen maar leuker. 

5. Stimuleer sparen én geld uitgeven

Soms willen kinderen hun spaargeld niet uitgeven, omdat ze het jammer vinden dat hun spaarbedrag minder wordt. Leg uit dat het oké is om af en toe wat te kopen en dat je daarna weer verder kunt sparen. Leg uit dat je kind kan kiezen om een deel van zijn zakgeld uit te geven, maar dat het dan wel langer duurt om zijn spaardoel te halen. Als je kind sneller of meer wilt sparen, dan kan dat met extraatjes zoals rapportgeld en verjaardagsgeld. En als je kind daar klaar voor is, kan hij of zij ook wat verdienen met klusjes in huis en een bijbaantje. 

6. Leg uit dat je niet alles kunt kopen en dat sparen tijd kost

Geef niet zomaar meer zakgeld, maar leg uit dat je niet alles kunt kopen. Zo denkt je kind na over wat hij of zij écht wil kopen. Een goed moment om wel het zakgeld te verhogen, is op een vast moment per jaar. Bijvoorbeeld wanneer je kind jarig is.

7. Geef het goede voorbeeld en spaar ook

Vertel aan je kind dat je zelf ook geld opzijzet, bijvoorbeeld voor een spaarbuffer of voor een vakantie. Wanneer kinderen weten dat hun ouders sparen ook belangrijk vinden, gaan ze zelf ook sparen, blijkt uit het Nibud Kinderonderzoek 2018

Kinderen leren omgaan met geld

Nu weet je hoe jij je kind van jongs af aan kunt helpen met sparen. Zo leert je kind om doelen te stellen en om met geld om te gaan. Zo komen spaardromen uit!

 

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.