
Pas op met adviezen van finfluencers

Pas op met adviezen van finfluencers
Academisch onderzoek van de Universiteit Utrecht wijst uit dat het verstandig is om adviezen van ‘finfluencers’ niet op te volgen. Een finfluencer is een financial influencer, oftewel iemand die advies, tips of informatie deelt via social media over geldzaken, beleggen, sparen, cryptocurrencies, financiële vrijheid, enzovoort. Vaak zijn zij actief op platforms zoals TikTok, YouTube, Instagram of X (voorheen Twitter) en richten zij zich op jongeren of mensen die net beginnen met geldzaken of investeren.
De Universiteit Utrecht analyseerde meer dan 400 adviezen van finfluencers. Hieruit bleek dat er een gemiddeld negatief rendement was van 2% binnen een week op de marktwaarde van het financiële product.
Verdienmodel finfluencers
Uit eerder onderzoek blijkt dat finfluencers voornamelijk geld verdienen met hun volgers en niet met behaalde koerswinsten. Onder deze volgers zijn veel jongeren. Uit overheidsonderzoek blijkt dat één op de drie jongeren die adviezen van finfluencers opvolgden, verlies maakten. Investeerders verloren gezamenlijk meer dan €5 miljoen, mede door promotiecampagnes via sociale media.
Verschillende finfluencers hebben inmiddels sancties opgelegd gekregen door de AFM, de financiële toezichthouder, omdat zij samenwerkten met niet-gereguleerde partijen. Onlangs maakte de toezichthouder bovendien bekend dat de Nederlandse neobroker BUX een boete van €1,6 miljoen moet betalen wegens verboden samenwerkingen met tientallen influencers.
Bron: FD
Meer nieuwsartikelen
- Hedgefondsen anticiperen op mogelijke recessie
- ECB verlaagt rente om economie te ondersteunen
- Grote vermogens mogelijk zwaarder belast bij erfenis
- Kabinet houdt vast aan Wet werkelijk rendement box 3 ondanks kritiek
- ECB verlaagt rente voor de vierde keer op rij