Tips

Dure zomervakantie achter de rug? Zo spek jij je spaarrekening!

17-09-2024

De zomer zit er (bijna) weer op. En wat was het heerlijk! Lekker luieren aan het strand, nieuwe plekken ontdekken, quality time met familie en vrienden. Maar soms kan zo'n fijne vakantie iets duurder uitvallen dan verwacht. Misschien heb je net iets te vaak getrakteerd op het terras. Of moest je onverwacht een dure doktersrekening betalen in het buitenland. Ineens is je spaarsaldo een stuk lager dan je had gehoopt. Herkenbaar? Geen paniek! Met deze slimme spaartips vul jij je spaarbuffer in no-time weer aan.

Breng je vakantie-uitgaven in kaart 

Voordat je begint met sparen, is het slim om eerst te kijken waar je geld precies naartoe is gegaan tijdens je vakantie. Maak een overzicht van je uitgaven en bepaal welke daarvan misschien wat aan de hoge kant waren. Heb je te veel geshopt? Te vaak buiten de deur gegeten? Of had je misschien toch die ene dure excursie beter kunnen skippen? Door je bewust te worden van je uitgavenpatroon, zie je meteen ruimte voor verbetering.

Stel een realistisch spaardoel

Nu je weet hoeveel je (te veel) hebt uitgegeven, kun je een concreet spaarplan opstellen. Hoeveel wil je de komende maanden opzij zetten om je spaarbuffer weer op niveau te krijgen? Wees hierin realistisch. Het heeft geen zin om jezelf een onhaalbaar doel op te leggen. Beter spaar je elke maand een kleiner bedrag, dan dat je het na een tijdje opgeeft omdat het tegenvalt. Elke euro telt!

Zet je spaargeld opzij

Heb je bepaald welk bedrag je maandelijks gaat sparen? Zorg er dan voor dat je dit geld ook echt opzij zet! Open een aparte spaarrekening en stel direct na je salaris een automatische overboeking in. Zo raak jij je spaargeld niet per ongeluk aan.

Kies voor een spaarrekening met een goede rente

Wist je dat je met de juiste spaarrekening je geld voor je kunt laten werken? Door te kiezen voor een rekening met een aantrekkelijke rente, profiteer je van rente-op-rente. Zeker als je van plan bent om je geld een tijdje vast te zetten, kan dit een slimme keuze zijn.

→ Heb je nog geen spaarrekening? Bij Ayvens Bank heb je vanaf één Online Spaarrekening twee opties om te sparen: Flexibel of in een Deposito.

Bespaar slim in het dagelijks leven

Kortom, door je uitgaven in kaart te brengen, een realistisch spaardoel te stellen en je spaargeld slim opzij te zetten, ben je al goed op weg. Maar er is meer wat je kunt doen…
Naast het opzij zetten van geld, kun jij je buffer ook sneller aanvullen door slim te besparen in je dagelijkse uitgaven. Enkele tips:

  • Koop huismerken in plaats van duurdere A-merken.
  • Zeg abonnementen en lidmaatschappen op die je toch niet gebruikt. 
  • Verkoop spullen die je niet meer nodig hebt via Marktplaats of een lokale kringloopwinkel.
  • Kook zelf in plaats van eten te bestellen of buiten de deur te eten.

Door op deze manier bewuster met je geld om te gaan, hou je aan het eind van de maand meer over om opzij te zetten.

→ Leestip: Sparen is niet alleen goed voor je bankrekening, maar is ook bevorderlijk voor je slaap en je mentale welzijn. Waarom dat is, lees je in ons blog: Geld sparen: goed voor je gezondheid! 

Maak sparen leuk met een challenge

Sparen is natuurlijk hartstikke verstandig, maar laten we eerlijk zijn: het is niet altijd even spannend. Maar daar kun je verandering in brengen! Daag jezelf eens uit met een leuke spaarchallenge. Bijvoorbeeld:

  • Zet elke dag het bedrag opzij dat overeenkomt met de datum. Dus €1 op de 1e van de maand, €2 op de 2e van de maand, en zo verder.
  • Organiseer een potluck diner met vrienden waarbij iedereen zijn beste spaartips deelt.
  • Doe mee met een (online) spaarchallenge, zoals de 52-weken challenge.
  • Verzamel al het muntgeld dat je in huis vindt en stort het aan het eind van de maand op je spaarrekening.

Wedden dat je zo gemotiveerd raakt om je doel te halen?

Beloon jezelf (maar wel slim!)

Is het gelukt om je spaarbuffer weer een boost te geven? Vier dat vooral! Maar wel op een manier die geen gaten slaat in je zojuist aangevulde spaarrekening. Denk aan:

  • Trakteer jezelf op een dagje wellness bij jou in de buurt.
  • Koop dat ene kledingstuk waar je al tijden van droomt in de sale.
  • Ga een dagje op stap in de natuur en neem zelf picknickspullen mee.
  • Organiseer een filmavond bij je thuis met vrienden, compleet met zelfgemaakte snacks.

Zo kun je alsnog genieten zonder rood te staan.

Zeg vaarwel tegen een lege spaarrekening (en hallo tegen financiële rust)

Zie je, je spaarrekening weer aanvullen na een dure zomer is zo moeilijk nog niet! Met een beetje planning, de juiste spaarrekening en wat creatieve trucs, zet jij in no-time weer een mooi bedrag opzij. En het mooie is: je kunt deze tips natuurlijk altijd blijven toepassen, ook als je spaarbuffer straks weer op peil is. Zo hoef je nooit meer op je blaren te zitten na een welverdiende vakantie. Dus waar wacht je nog op? Tijd om de spaarmodus aan te zetten en je spaarrekening te spekken. Zet 'm op!

Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in