Inflatie in eurozone licht gedaald, in Nederland juist licht gestegen
Inflatie in eurozone licht gedaald, in Nederland juist licht gestegen
De inflatie in de eurozone daalde in juni licht naar 2,5 procent. In Nederland steeg de inflatie licht naar 3,2 procent. In mei was dat nog 2,7 procent. Dit percentage laat zien hoeveel geld consumenten gemiddeld méér kwijt zijn aan hun normale uitgaven vergeleken met een jaar eerder. België is op dit moment het goedkoopst voor basisboodschappen zoals koffie, thee, pasta en rijst.
Kort door de bocht betekent een hogere inflatie dat de dagelijkse boodschappen duurder zijn geworden. "Eerder behoorde Nederland binnen de EU tot de goedkopere landen voor boodschappen", zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. "Maar dat is niet meer zo. De belangrijkste reden is dat Nederland nog meer een aanbiedingenland is geworden. Dat moeten de supermarkten terugverdienen met hoge reguliere prijzen."
België goedkoopste land
In België betalen consumenten het minste voor basisboodschappen zoals koffie, thee, pasta en rijst. Daar betaal je gemiddeld 18 procent minder dan in Nederland. In Spanje betalen consumenten ruim 16 procent minder, in Frankrijk is dat 13 procent.
Inflatie van belang voor rentebeleid
De inflatie in de eurolanden is belangrijk omdat deze leidend zijn voor het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Begin juni 2024 verlaagde de ECB het belangrijkste rentetarief. Dit was voor het eerst in vijf jaar. De ECB besloot hiertoe omdat de inflatie in de eurozone daalde. Dit heeft uiteindelijk invloed op de rentes voor leningen en spaartegoeden van huishoudens en bedrijven. Op 18 juli vergadert de ECB opnieuw over de rentetarieven in het eurogebied.
Bron: CBS
Meer nieuwsartikelen
- ECB verlaagt rente voor de vierde keer op rij
- Hypotheekrentes begin 2025 fors gestegen
- Deskundigen twijfelen aan berekening belastingteruggave Box 3
- Beweging op de huizenmarkt: koper heeft meer kans
- Hervorming box 3 opnieuw uitgesteld, hogere belasting voor beleggers en vastgoed