Tips

Financieel verdelen en plannen met je partner

05-02-2024

Voor sommigen is het nooit het perfecte moment om een essentieel onderwerp in elke relatie aan te snijden: de financiën. Maar ga dat gesprek wel aan met je partner. Geld kan namelijk makkelijk een wig vormen in elke relatie. Open communicatie en duidelijke afspraken over geld kunnen een relatie echter versterken en helpen om gezamenlijke dromen te realiseren. Geldzaken zouden geen taboe moeten zijn, zeker niet als je samenwoont en de huishoudelijke financiën (evenals natuurlijk elkanders hart) deelt.

Samen praten over geld

Openlijk praten over financiën is de basis van een gezonde relatie. Het is belangrijk om regelmatig met je partner te praten over financiële doelen, zorgen en verwachtingen. Dit legt een stevig fundament voor gezamenlijke financiële beslissingen. Het bewust vermijden van het onderwerp financiën kan leiden tot problemen later in de relatie – en niemand discussieert graag over geld.

Samen een budget opstellen

Een gezamenlijk budget helpt je om overzicht te houden over jullie uitgaven.

Volg deze stappen:

  • Inkomsten en uitgaven noteren: schrijf alle maandelijkse inkomsten en uitgaven op, inclusief huur, boodschappen, verzekeringen en vrijetijdsbestedingen.
  • Schrap of combineer: Nu je precies weet waar je geld naartoe gaat kun je samen kijken wat er geschrapt of gecombineerd kan worden. Sommige verzekeringen of abonnementen hoef je bijvoorbeeld niet dubbel te hebben, of kunnen voordeliger gedeeld worden.
  • Prioriteiten stellen: bespreek met je partner welke uitgaven prioriteit hebben en waarop bespaard kan worden. Het is belangrijk om samen compromissen te vinden en een gezamenlijke richting op te gaan.
  • Maak afspraken: Duidelijk is dat de vaste lasten zoals huur/hypotheek, gas & licht en water gedeeld kunnen worden. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de boodschappen? Of de gezamenlijke activiteiten? Bespreek met je partner welke uitgaven gedeeld worden en welke voor eigen rekening zijn.
  • Sparen voor gezamenlijke doelen: stel doelen vast, zoals een vakantie, de aankoop van een huis of voor jullie pensioen, en bepaal hoeveel jullie maandelijks willen sparen. Samen sparen kun je het beste doen op een gedeelde spaarrekening met een scherpe rente.
  • Hou het bij: Maak een goed overzicht van het budget. Hou jullie inkomsten en uitgaven nu een tijdje bij, bijvoorbeeld in ons huishoudboekje.

Samen uitgaven verdelen

Laten we eerlijk zijn, het geld gaat er bij de meesten makkelijk uit. Maar de inkomsten komen vaak maar 1 keer per maand, en kunnen tussen partners best verschillen. Als een partner veel meer verdient dan de ander maar de gedeelde kosten zijn voor beide even hoog, dan kan dat voor de minstverdienende partner best een probleem zijn of worden. Er zijn meerdere manieren om het verdelen van uitgaven te benaderen:

Gelijke verdeling: alle kosten worden gelijk verdeeld. Veel stellen kiezen voor deze variant, vooral als de inkomsten redelijk in de buurt van elkaar liggen.

Verdeling naar verhouding: de kosten worden verdeeld naar rato van ieders inkomen. Als 1 van de partners bijvoorbeeld het dubbele verdient kan de afspraak zijn dat deze ook het dubbele aan de uitgaven bijdraagt.

Hetzelfde overhouden: bij deze verdeling tel je beide inkomens bij elkaar op. Daar haal je vervolgens de gezamenlijke uitgaven weer vanaf. Wat overblijft verdeel je weer waardoor beide partners even veel vrij besteedbaar budget over houden.

Elke manier heeft voor- en nadelen. Een gelijke verdeling lijkt eerlijk, maar bij een groot verschil in inkomen kan een verhoudingsgewijze verdeling of een verdeling waarbij beide partners hetzelfde overhouden rechtvaardiger zijn. Elk koppel moet dus een oplossing vinden die voor beiden goed werkt.

Samen betalen en sparen

Meeste koppels kiezen voor aparte betaalrekeningen met een gezamenlijke huishoudrekening. Ieder houdt zijn eigen rekening, met daarnaast een gezamenlijke rekening voor huishoudelijke uitgaven. Maar er zijn ook koppels die geen gezamenlijke rekening nodig hebben, of juist alleen maar alle inkomsten en uitgaven van het huishouden vanaf een gezamenlijke betaalrekening doen.

Sparen is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van financiële planning, maar kan uitdagend zijn zonder een duidelijk plan. Hier zijn enkele tips die sparen samen makkelijker maken:

  • Automatisch sparen: stel een automatische overschrijving in naar een spaarrekening, zodat er regelmatig door beide een vast bedrag wordt gespaard.
  • Gezamenlijke spaardoelen: stel gezamenlijke spaardoelen vast, zoals voor een grote aankoop of een vakantie. Toets jullie gedeelde doelen ook aan de SMART-methode, dat motiveert en maakt doelen concreter.
  • Een buffer opbouwen: een noodfonds kan onverwachte uitgaven opvangen en financiële zekerheid bieden. Beide partners moeten hieraan bijdragen om te kunnen reageren op onvoorziene uitgaven, zoals een kapotte wasmachine of auto die niet meer vooruit wilt.

Samen op weg naar een (financiële) toekomst

Financiële planning is een essentieel onderdeel van een partnerschap. Gebruik de komende tijd om dit belangrijke onderwerp aan te snijden en samen strategieën te ontwikkelen voor een gezonde financiële toekomst. Een toekomst die jullie samen zullen delen! Door open communicatie, gezamenlijke budgetplanning en effectief sparen kunnen jij en je partner financiële doelen bereiken en jullie relatie versterken.

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.