Tips

Belasting op spaargeld in 2025: wat verandert er voor spaarders?

24-09-2024

De belasting op sparen en beleggen, ook wel bekend als de box 3-belasting, is de laatste jaren flink in beweging. Spaarders en beleggers worden al jaren geraakt door de manier waarop deze belasting wordt berekend. Wat kun je in 2025 verwachten? In dit artikel bespreken we de belangrijkste wijzigingen en wat dit voor jou betekent als spaarder.

Wat is box 3 ook alweer?

Box 3 is het deel van de inkomstenbelasting dat gaat over je vermogen, zoals spaargeld en beleggingen. Je betaalt hier belasting over een fictief rendement, ongeacht het werkelijke rendement dat je hebt behaald. Dat betekent dat de Belastingdienst ervan uitgaat dat je een bepaalde winst op je vermogen hebt gemaakt, ook als dat in werkelijkheid niet zo is. Dit systeem heeft de laatste jaren veel kritiek gekregen, omdat het voor veel spaarders ongunstig uitpakt.

Wat verandert er in 2025?

In 2025 blijven de grote veranderingen in box 3 nog even uit. Hoewel de Hoge Raad eerder oordeelde dat ook het huidige overbruggingssysteem in strijd is met Europees recht, heeft het kabinet besloten om het bestaande systeem nog even in stand te houden. Dit betekent dat de belasting op spaargeld en beleggingen in 2025 grotendeels hetzelfde blijft als in 2024, maar er zijn wel een paar belangrijke punten om op te letten:

  • Het tarief blijft 36%: In 2025 blijft het belastingtarief in box 3 op 36%, zoals dat ook in 2024 het geval was. Een aangekondigde verlaging van het tarief gaat voorlopig niet door.
  • Heffingsvrije vermogen licht verhoogd: Het bedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen, het zogenaamde heffingsvrije vermogen, wordt in 2025 iets verhoogd van € 57.000 naar € 57.684.
  • Forfaitaire rendementen: De Belastingdienst blijft werken met een fictief rendement voor beleggingen en andere vermogensbestanddelen. In 2025 wordt een rendement van 5,88% verwacht voor beleggingen (was 6,04% in 2024). De exacte percentages voor spaargeld en schulden worden later vastgesteld, en zullen afhangen van de gemiddelde spaarrente en hypotheekrente in 2025.

→ Je betaalt bij de inkomstenbelasting aangifte die je in 2025 indient belasting over je vermogen in 2024. Benieuwd wat de regels rondom box 3 in 2024 zijn? Lees het in dit blog: Belastingvrij sparen in 2024: de belangrijkste veranderingen

Opgaaf werkelijk rendement: een kans voor spaarders

Een belangrijke ontwikkeling voor spaarders en beleggers is de komst van een formulier waarin het werkelijke rendement opgegeven kan worden. Door de uitspraak van de Hoge Raad hebben belastingplichtigen nu de mogelijkheid om aan te tonen dat hun werkelijke rendement lager was dan het fictieve rendement dat door de Belastingdienst wordt gehanteerd. Dit betekent dat als jij in 2025 minder rendement hebt behaald dan het (nog vast te stellen) percentage waar de Belastingdienst van uitgaat, je kunt aantonen wat je daadwerkelijk hebt verdiend en op basis daarvan minder belasting betaalt. Heb je een hoger rendement dan de fictieve rendementen van de Belastingdienst, dan hoef je niet bij te betalen.

Compensatie voor eerdere jaren

Ook belangrijk om te weten is dat er meer duidelijkheid komt over compensatie voor eerdere jaren. Het kabinet heeft bepaald dat mensen die sinds 2017 een definitieve aanslag hebben gekregen, gebruik kunnen maken van het ‘Opgaaf werkelijk rendement’ formulier om hun werkelijke rendement aan te geven over de afgelopen jaren. Mensen die voldoen aan de voorwaarden voldoen en in aanmerking komen ontvangen een brief van de Belastingdienst met een uitnodiging om vanaf de zomer 2025 het formulier in te vullen.

Let op: De Belastingdienst start een grootschalige hersteloperatie en stuurt vanaf oktober 2024 brieven naar 2,6 miljoen Nederlanders die mogelijk te veel vermogensbelasting hebben betaald sinds 2017. Ontvangers hoeven nu geen actie te ondernemen, in de zomer van 2025 komt het formulier online.

Wat brengt de toekomst?

Het kabinet werkt ondertussen verder aan een geheel nieuw box 3-systeem, dat gebaseerd is op werkelijk rendement in plaats van een fictief rendement. Het voornemen is dat dit nieuwe systeem in 2027 zal worden ingevoerd. Of dat lukt is onzeker, de Belastingdienst heeft al aangegeven het niet te kunnen halen. Een vertraging kost de schatkist 2 miljard per jaar. Tot die tijd blijft het huidige systeem waarschijnlijk grotendeels in stand, met de mogelijkheid om via een formulier je werkelijke rendement aan te tonen.

Voor spaarders blijft de situatie in 2025 grotendeels hetzelfde als in voorgaande jaren, maar de komst van een formulier om je werkelijke rendement op te geven biedt een kans om minder belasting te betalen als je werkelijke rendement lager is dan het fictieve rendement.

De informatie in dit artikel is gebaseerd op de huidige voorstellen van het kabinet en kan nog veranderen nadat de Tweede- en Eerste Kamer hun goedkeuring hebben gegeven. We updaten dit artikel altijd zo snel mogelijk met de laatste informatie.

Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in