Tips

Eenvoudige tips om het meeste uit je belastingaangifte te halen

03-02-2023

Voorbereiden op het belastingseizoen

Het indienen van je belastingaangifte over 2022 hoeft geen ontmoedigende taak te zijn. Want wist je dat het ook een onverwachte bonus kan opleveren? Als je weet waar je op moet letten bij het indienen van je belastingaangifte, kun je in sommige gevallen geld terugkrijgen of minder inkomstenbelasting hoeven betalen. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid je belastingaangifte over 2022 (die je in 2023 indient) kunt doen, hebben we een aantal nuttige tips verzameld. Een goede voorbereiding maakt het invullen van de aangifte namelijk een stuk gemakkelijker.

Vanaf wanneer moet je belastingaangifte doen in 2023?

In 2023 kun je vanaf 1 maart belastingaangifte doen over 2022. Het gaat hierbij om de aangifte inkomstenbelasting. Dit is verplicht voor iedereen die een aangiftebrief van de Belastingdienst heeft ontvangen. Je hebt dan tot 1 mei 2023 de tijd om je belastingaangifte te doen. Als je verwacht dit niet op tijd te redden, dan heb je tot 1 mei 2023 de mogelijkheid om uitstel aan te vragen bij de Belastingdienst.

Tip 1. Verzamel de juiste gegevens en gebruik een financieel jaaroverzicht

Met de juiste voorbereiding kom je al een heel eind. Verzamel voorafgaand aan het invullen van de belastingaangifte over 2022 alle essentiële informatie, zoals je burgerservicenummer, rekeningnummer en DigiD. Denk ook aan belangrijke documenten zoals gegevens over je woonsituatie en eventuele aftrekposten.

Het is verstandig om dubbel te checken of de vooraf ingevulde saldi in je belastingaangifte kloppen. Gebruik hierbij je jaaropgaven/salarisstroken en de jaaroverzichten van je spaar- en betaalrekeningen.

→ Ben je ook een spaarder bij LeasePlan Bank? Dan leggen we je graag uit waar je jouw jaaroverzicht van je spaarrekening vindt.

Tip 2. Belastbaar inkomen invullen bij de boxen

Bij het doen van je belastingaangifte over 2022, moet je je inkomen over drie verschillende boxen invullen. Er gelden verschillende belastingtarieven waar je rekening mee moet houden. De belastingtarieven in de boxen zijn als volgt verdeeld:

Belasting box

Hierin betaal je belasting over …

Belastingtarieven en -schijven in 2022 (voor je inkomstenbelasting van 2023)

Box 1

Het belastbare inkomen uit werk (waaronder loon, uitkering, pensioen) en woning (eigenwoningforfait).

Dit tarief is onderverdeeld in twee schijven. Er geldt een aangepast tarief boven de AOW-leeftijd. De eerste schijf is vastgesteld op 37,07% in 2022. Het tarief in de 2e schijf is 49,50%.

Box 2

Het inkomen uit een aanmerkelijk belang in een vennootschap of coöperatie.

Het belastingtarief over het aanmerkelijk belang in 2022 is 26,90%.

Box 3

Het inkomen uit vermogen (de waarde van je bezittingen, zoals spaargeld en aandelen) min je schulden

In 2022 is het heffingsvrije vermogen zonder partner vastgesteld op €50.650. Boven dit bedrag moet je belasting betalen over je spaargeld.

Als spaarder of belegger betaal je vanaf een bepaalde grens belasting over je vermogen. Om jou als spaarder te helpen, leggen we in ons blog Hoeveel mag je belastingvrij sparen in 2022 en 2023? uit hoeveel belasting je over je spaargeld moet betalen en hoe je dit kunt berekenen.

Tip 3. Geen geld mislopen: benut mogelijke aftrekposten

Aangifte doen voor de inkomstenbelasting kan een kans zijn om geld te besparen. Er zijn veel aftrekposten beschikbaar die kunnen leiden tot belastingteruggave. Kosten voor gezondheidszorg, giften, studie en pensioensparen kunnen allemaal worden gebruikt als aftrekposten op je belastingaangifte. Omdat de meeste aftrekposten niet automatisch ingevuld zijn in de aangifte inkomstenbelasting, is het handig om zelf aftrekposten te benutten.

Tip 4. Houd je belastingaangifte van vorig jaar bij de hand

Wil je dit jaar tijd en moeite besparen op je belastingaangifte en is er niet veel veranderd in je persoonlijke situatie of aan je vermogen? Gebruik je aangifte over 2021 dan als referentiepunt. Dat helpt je daarnaast ook om de nauwkeurigheid te waarborgen. In je online aangifte over 2022 zijn veel items vooraf al ingevuld, maar controleer ze om ervoor te zorgen dat ze kloppen. Aanpassen waar nodig levert je misschien wel een belastingvoordeel op.

Aparte aangifte bij de belastingdienst voor schenkingen

Als je een schenking hebt gekregen, moet je daarvoor aangifte schenkbelasting doen bij de Belastingdienst. Dit staat los van je aangifte inkomstenbelasting. Op de website van de Belastingdienst vind je de actuele grensbedragen voor belastingvrij schenken. Vanaf 1 maart 2023 kun je aangifte schenkbelasting doen over 2023.

Aan de slag met je belastingaangifte

Met de uitleg in dit artikel weet je waar je op kunt letten bij je aangifte inkomstenbelasting in 2023. Als spaarder zijn de belastingtarieven in box 3 en belastingvrij sparen vooral interessant, maar er zijn nog meer slimme manieren om het meeste uit je belastingaangifte te halen. Heb je nog vragen of zorgen over je jaaropgave bij LeasePlan Bank? Neem contact met ons op - we helpen je graag verder.

Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in