Millennials en geld: meer verdienen betekent niet altijd meer overhouden
Millennials en geld: meer verdienen betekent niet altijd meer overhouden
Een recent spaaronderzoek van ABN Amro onder 600 Nederlanders tussen de 25 en 45 jaar toont aan dat millennials momenteel gemiddeld het hoogste salaris verdienen in tijden. Toch houden ze aan het einde van de maand minder geld over.
Een belangrijke oorzaak hiervan is de stijging van de kosten voor wonen en levensonderhoud. Hogere inkomens leiden daardoor niet automatisch tot meer financiële ruimte. Neem bijvoorbeeld de woningmarkt: in de jaren '90 kon je met ongeveer vier keer een modaal jaarinkomen een huis kopen, terwijl je tegenwoordig gemiddeld tien keer modaal moet verdienen voor hetzelfde huis. Dit gegeven dwingt veel millennials ertoe om grote levensdoelen, zoals het kopen van een huis of het starten van een gezin, uit te stellen.
Hogere verwachtingen
Er wordt vaak gesuggereerd dat millennials boven hun stand leven en (te) veel geld uitgeven aan luxe of onnodige artikelen. Toch drukken de stijgende kosten voor basisbehoeften, zoals huisvesting, zwaarder op hun financiële situatie. Bovendien brengt een hoger inkomen ook hogere verwachtingen met zich mee. Veel millennials hopen bijvoorbeeld een huis te kopen in een van de grote steden, waar de huizenprijzen aanzienlijk hoger liggen en vaak buiten het bereik van hun portemonnee.
Invloed social media
Social media speelt daarnaast een niet te onderschatten rol. Millennials vergelijken zichzelf vaak met anderen die hun leven zo perfect mogelijk presenteren op deze platforms. Dit kan leiden tot een gevoel van tekortschieten of minder welvarend zijn, wat vervolgens weer impact heeft op hun financiële keuzes en prioriteiten.
Bron: BNR
Meer nieuwsartikelen
- Sparen populairder, maar mensen sparen minder voor hun kinderen
- 68% van de Nederlanders nog nooit overgestapt van bank
- Veel jongvolwassenen ervaren financiële stress
- Huishoudens laten geld vaker op betaalrekening staan
- Financiële buffers: hoe staat Nederland ervoor?