ECB verlaagt rente opnieuw om haperende economie te ondersteunen

17-10-2024

ECB verlaagt rente opnieuw om haperende economie te ondersteunen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar belangrijkste rentetarief opnieuw verlaagd, van 3,5% naar 3,25%, met als doel de economie van de eurolanden te stimuleren. Dit is de derde renteverlaging in korte tijd, nadat eerdere verhogingen de inflatie tot beheersbare niveaus brachten. De inflatie in de eurozone daalde in september tot 1,7%, onder het streefniveau van 2%.
 
Met de lagere rente wil de ECB bedrijven aanmoedigen te investeren en consumenten stimuleren om meer te besteden. Vooral Duitsland, de grootste economie in Europa, verkeert momenteel in een recessie, en ook Nederland kampt met tegenvallende economische groei.
 
De renteverlaging kan echter negatieve gevolgen hebben voor pensioenen, omdat pensioenfondsen mogelijk meer geld moeten reserveren om aan hun toekomstige verplichtingen te voldoen. Dit kan leiden tot minder verhogingen van pensioenen in de komende periode. Bovendien kan de rente op spaargeld in Nederland dalen, terwijl ook de hypotheekrente mogelijk verder omlaag kan gaan, hoewel dit nog onzeker is.