Spaarportretten

Kijkje in mijn spaarbrein: John

01-07-2024

“Als ik geld uitgeef zit er altijd wel een gedachte achter”

Wat doe je voor werk?

Ik ben Head of Studio bij een videoproductiebedrijf. Het is mijn baan om het team te helpen zo creatief mogelijk te zijn. Bijvoorbeeld door te brainstormen, concepten te bedenken en zo videocontent te maken waar onze klanten en hun klanten tevreden mee zijn. Maar soms ben ik nog als regisseur bij producties te vinden, dat houdt me scherp en zo verlies ik de kneepjes van het vak niet. 

Vertel een meer over je spaardoel

Ik heb een tweeling van 10, dus daar spaar ik voor. Bijvoorbeeld voor de studie, of als ze een andere richting op willen een goede basis in het leven. Verder zou ik wel eerder willen stoppen met werken, of misschien niet helemaal stoppen maar wel minder. Ik ben nu 55 en hoop binnen de komende jaren richting 2 dagen per week werk te gaan. Die twee dagen wil ik dan op afstand werken, vanuit het huis dat we aan het bouwen zijn op de Azoren.

Heb je uitgerekend hoeveel je achter de hand moet hebben om eerder te stoppen met werken?

Nee, ik heb het nog niet helemaal tot in detail uitgewerkt. Dat zou ik inderdaad uit moeten rekenen, met de leefkosten in de Azoren en dergelijken. Ik heb ook het geluk dat ik ooit een mooi appartement van mijn opa heb geërfd in Amsterdam. Van huis uit werd mij meegegeven dat vastgoed een goede investering is, dus die verhuur ik. Niet voor de hoofdprijs, zoals je veel ziet in Amsterdam, want ik heb liever fijne huurders. Maar wat ik overhoud helpt natuurlijk wel om eerder te kunnen stoppen met werken.

Heb je meer investeringen in vastgoed gedaan?

Mijn vader kwam op een gegeven moment met een stuk land in Zuid Afrika. Zijn voorstel was om dat met hem te kopen en een huis bouwen. Dat hebben we gedaan, en uiteindelijk ook weer verkocht. Dat geld gebruik ik nu weer om het huis te bouwen op de Azoren. Ik denk dat het echt een familiedingetje is want al generaties investeren wij het liefst in stenen. Het huis op de Azoren is volgens mij dan ook een goede investering. Voordat ik besloot daar te gaan bouwen heb ik eerst onderzoek gedaan, ook met het oog op klimaatverandering. Veel plekken zullen de komende jaren opwarmen, en daar zijn deze kleine eilandje in de oceaan beter tegen bestand.

Waar geef je verder graag je geld aan uit?

Eigenlijk leef ik heel zuinig, behalve dat ik soms een gadget langs zie komen die ik graag wil hebben. Ik heb het geluk en privilege dat ik financieel comfortabel ben, maar dat betekent niet dat ik mijn geld graag over de balk smijt. Ik zou niet weten waaraan. Het gelukkigst ben ik met een krantje en kopje koffie in de zon. Of met blote voeten over het strand lopen. De natuur vind ik vele malen mooier dan meeste materialistische zaken. Dan kom ik helemaal tot rust en verdwijnen alle zorgen.
Waar ik wel geld aan uitgeef, al is dat meer een investering, is het proberen beperken van mijn impact op het klimaat. Zo probeer ik in Nederland onze woning te verduurzamen, met zonnepanelen bijvoorbeeld, en rij ik elektrisch. Het huis dat gebouwd wordt op de Azoren moet zelfvoorzienend worden, en als het lukt zelfs klimaatneutraal. Als ik dus wel geld uitgeef zit er altijd wel een gedachte achter.

Spaar je samen met je partner of apart?

We sparen samen en dat gaat erg goed. We staan hetzelfde tegenover geld en zien het meer als een middel, iets wat ons kansen creëert. Ons leven is dan ook relatief zuinig, al genieten we af en toe natuurlijk ook. Omdat we zuinig leven hebben we een goede buffer opgebouwd en dat geeft rust. Leningen houden we ook liever niet aan, behalve een kleine hypotheek op de hoofdwoning. 

Wat helpt je om sparen vol te houden?

We leven beneden onze inkomsten, dus wat er over is sparen we. Wel vind ik het handig om gelijk extra geld over te maken naar een spaarrekening, het liefst in aparte spaarpotjes per doel. Dus zeker niet op de betaalrekening houden.

Ben je opgegroeid met sparen?

Ja, dat ging toen via de zlvervloot spaarrekening- volgens mij heette het zo. Van kinds af aan werd er dus gespaard, toen nog van mijn zakgeld. 

Neem je sparen ook mee in de opvoeding van de kinderen?

Dat proberen we zeker ook mee te geven aan onze kinderen. Ze zijn nog jong, maar we proberen de les dat dingen geld kosten en dat het niet vanzelfsprekend is al bij te brengen. Soms zie je kinderen die alles krijgen, zonder besef van geld. Dat wil ik niet voor mijn kinderen. Ik hoop dat mijn kinderen zich later altijd afvragen of ze iets nodig hebben. Want dan kun je meer sparen, maar verklein je ook je impact op het milieu. Eigenlijk spaar je door iets onzinnigs niet te kopen dus dubbel: je portemonnee en de natuur!

Heb je nog een spaartip?

Kies de vorm die bij je past. Als je maandelijks wilt budgetteren en dat past, doe dat. Als je liever zoals ik al het extra’s wegsluist en er niet meer naar omkijkt is dat ook goed. En zorg in ieder geval voor een buffer waar je een rustig gevoel van krijgt.

 

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.