3 duurzame energie oplossingen om voor te sparen
08-09-2022De energiecrisis en de stijgende elektriciteits- en gasprijzen zijn een aanslag op menig portemonnee. Steeds meer mensen vragen zich af hoe zij het hoofd boven water moeten houden met stijgende maandelijkse kosten terwijl meeste salarissen niet meegestegen zijn. Het kabinet probeert de pijn iets te verzachten met een steunpakket. Maar is dat genoeg en een oplossing op de lange termijn?
Zijn er dingen die je zelf kunt doen om in de toekomst minder geld uit te geven aan energievoorziening? De veiligste oplossing ligt bij jezelf - bijvoorbeeld via duurzame zonnesystemen of een warmtepomp. We lichten in dit blog een aantal milieuvriendelijke opties voor een lagere energierekening toe, waar je rekening mee moet houden en welke financieringsmogelijkheden er zijn.
Wat zijn de opties?
Zonnecollectoren, verwarming met hout, gebruik van omgevingswarmte met een warmtepomp - er zijn vele manieren om een huis van energie te voorzien: de zon voorziet ons van energie, maar er zit ook energie in de aarde en zelfs in de lucht. Deze energie kan met technologie omgezet worden zodat we het kunnen gebruiken voor het huishouden. 85% van de energie in een particulier huishouden wordt alleen al gebruikt voor verwarming en warm water. In de meeste huizen gebeurt dit met duur gas. Dus welke oplossingen dekken dit warm waterverbruik het best?
1. Zonneboiler
Een zonneboiler onttrekt warmte aan de zonnestralen via collectoren op het dak. Het warmtedragend medium (b.v. water) stroomt vervolgens door een warmtewisselaar, die ofwel warmte opslaat, deze overdraagt aan een paneelverwarmingssysteem (b.v. vloerverwarming) of warm water levert. Met een zonneboiler bespaar je ongeveer 50% op de kosten voor warm water. Maar: zonnecollectoren werken natuurlijk alleen als de zon schijnt.
2. Zonnepanelen:
Zonnepanelen zetten lichtenergie om in elektrische energie. De elektriciteit kan rechtstreeks worden verbruikt, in een batterij worden opgeslagen of aan het net worden terug geleverd. Het voordeel: elektriciteit die niet direct wordt gebruikt, kan ook virtueel worden opgeslagen op een zonnestroomrekening en later worden gebruikt. Elektriciteit is bijzonder geschikt voor verwarming met elektrische vloerverwarming of infraroodstralers. Zonnepanelen worden steeds goedkoper en de investering is binnen 8-10 jaar terugverdiend.
3. Warmtepomp:
Een warmtepomp maakt gebruik van warmte uit de lucht, het grondwater of de grond zelf. De omgevingswarmte in deze energiebronnen wordt gebruikt om een vloeistof te verwarmen. De vloeistof verdampt geleidelijk. De damp wordt vervolgens extra samengeperst en zo verder verhit. Wanneer het de gewenste temperatuur heeft bereikt, brengt een warmtewisselaar het over op het verwarmingswater om de woning te verwarmen. Het is belangrijk te onthouden dat de warmtepomp tijdens de werking elektriciteit verbruikt.
Ramen en kieren
Naast alternatieve energieopwekking speelt ook de algemene toestand van het huis een rol: hoe goed zijn bijvoorbeeld de muren, het dak en de ramen geïsoleerd? Vaak zijn de ramen ruim een derde van de gevel van een huis en zijn een belangrijke factor in warmte binnenhouden of kwijtraken. In een vrijstaande woning is het warmteverlies door de ramen goed voor tot 40% van de totale verwarmingsenergie. Oude ramen veroorzaken de grootste energieverliezen - ongeveer vier tot tien keer meer dan ramen met warmte-isolerend glas. Over het algemeen voldoen ramen die vóór 1995 zijn geïnstalleerd niet meer aan de toenemende eisen voor energie-isolerende huizen. Er is hier dus een enorm besparingspotentieel.
Verbetering van oude gebouwen
De meeste oudere gebouwen werden verwarmd met gas. Als de ketel 20 tot 30 jaar oud is en nog geen gebruik maakt van condensatietechnologie, kan het voordelig zijn deze te vervangen door een modern exemplaar. Als je wilt blijven verwarmen met radiatoren, dan heb je een krachtig systeem nodig dat voldoende warm water kan produceren. Er zijn zogenaamde hybride oplossingen voor alle systemen: energie van de zon, de grond of de lucht helpt dan om water te verwarmen en ondersteunt het verwarmingssysteem. Dit maakt je iets minder afhankelijk van een energieleverancier, maar je hebt nog steeds een gasaansluiting nodig. Dergelijke systemen zijn iets duurder in aanschaf, maar besparen op lange termijn op verwarmingskosten.
Hoe financier ik verduurzaming?
Uiteraard brengt een dergelijke omschakeling in het begin niet te verwaarlozen kosten met zich mee. De aanschaf van een zonnesysteem kost bijvoorbeeld al gauw €10.000 tot €20.000. Maar maak je geen zorgen: deze hoge kosten zijn het op de lange termijn waard! Want zodra de aankoopkosten zijn betaald, heb je nauwelijks of geen maandelijkse energiekosten meer. Om de aankoopkosten op te brengen kun je zelf onderzoeken of je project in aanmerking komt voor subsidie of een aantrekkelijke financiële regeling. Toch zul je ook met subsidie een deel van de kosten zelf moeten betalen. Dit geld kun je op verschillende manieren bij elkaar krijgen, waaronder sparen. Om voor zulke grote bedragen te sparen is het belangrijk om een overzicht te krijgen van je huidige inkomsten en uitgaven en een realistisch spaarplan op te stellen. Ons stappenplan kan je daarbij helpen.