Deze browser wordt niet meer ondersteund. Wij verzoeken u een modernere browser te gebruiken, aangezien deze wel het meest up to date is qua beveiliging

Wat kunt u zelf doen om veilig online te bankieren?

U kunt zelf ook maatregelen nemen om veilig online te bankieren. Lees daarvoor onderstaande tips. Zo zorgen we samen dat uw spaargeld veilig kan groeien.

 
Veilig bankieren en wat u zelf kunt doen

Tips om veilig te bankieren

Kies een veilig wachtwoord voor uw Online Spaarrekening
Gebruik voor uw wachtwoord minimaal 8 tekens met minstens één cijfer, één hoofdletter, één kleine letter, en één speciaal teken. Gebruik niet voor de hand liggende wachtwoorden. Wijzig minimaal 1 keer per jaar uw wachtwoord. Als u dit niet doet, verloopt uw wachtwoord. U kunt eenvoudig via 'wachtwoord vergeten' een nieuw wachtwoord instellen. Lees meer tips in ons blog: Zo kiest u een sterk wachtwoord >

Veilig toegang via de mobiele app

Stel een beveiligingscode of vingerafdruk in om toegang te krijgen tot uw mobiele telefoon of tablet. Houd daarnaast uw telefoon en apps up-to-date naar de nieuwste software versie. U kunt ook instellen dat dit automatisch gebeurt.

Zorg voor een veilige computer
Een computer die besmet is met virussen is niet veilig. Voorkom daarom dat uw computer besmet raakt met virussen. Dit doet u als volgt:
• Installeer alleen software van afzenders die u kent en vertrouwt.
• Gebruik een ‘virusscanner’ en een ‘firewall’.
• Installeer de nieuwste beveiligingsupdates wanneer deze beschikbaar zijn. 
• Wees u bewust van risicovolle websites.
• Met een ‘spamfilter’ voorkomt u dat u ongewenste e-mails ontvangt.

Veilige verbinding via uw browser
Controleer of u een veilige verbinding met Ayvens Bank hebt. Het internetadres moet met https moet beginnen en boven in de browser ziet u een veiligheidsslotje. Als u op dit slotje klikt, verschijnt ons veiligheidscertificaat. Lees op het certificaat of de website als LeasePlan Corporation N.V. herkend wordt. Houd ook uw browser up-to-date.

Word geen slachtoffer van fraude en oplichting
Voorkom dat internetcriminelen uw gegevens proberen te stelen, ook bekend als ‘phishing'. Bijvoorbeeld door uw inlog- of andere persoonsgegevens te ontfutselen via e-mail. Ayvens Bank zal in een e-mail nooit om uw persoonlijke gegevens vragen, zoals gebruikersnaam of wachtwoord. Vertrouwt u een e-mail - die van ons afkomstig lijkt - niet? Neem dan contact met ons op. Lees hier meer over phishing voorkomen.

 

Bekende oplichterspraktijken en wat u kunt doen

Oplichters gebruiken regelmatig de volgende technieken:

Oplichting via de telefoon of e-mail
De oplichter belt/mailt u en doet zich voor als medewerker van Ayvens Bank. Ze zullen hun best doen om professioneel en vriendelijk over te komen. Wees daarom alert als u zelf benaderd wordt en wanneer er wordt gevraagd om zaken te wijzigen of om geld over te boeken. Dit vraagt Ayvens Bank namelijk nooit. Zie ook het kopje ‘Wat doen wij’.

Valse betaalverzoeken en factuurfraude
Een oplichter vraagt u om geld over te maken via een (valse) factuur of via een betaalsysteem zoals ‘Tikkie’ of via een bericht via WhatsApp. 

Phishing
Een oplichter probeert uw informatie te achterhalen door een e-mail te sturen met daarin een bijlage of een link. Deze zijn schadelijk en kunnen uw informatie, zoals inloggegevens, achterhalen. Klik daarom nooit op deze bijlagen of linkjes en verwijder de mail direct. Bel altijd met de  klantenservice van Ayvens Bankom deze nep-mails te melden of om te checken of het toch een legitieme mail is.

Bij twijfel: bellen

Ondanks alle maatregelen en uw eigen oplettendheid, kunnen oplichters nieuwe manieren bedenken om u op te lichten. Probeer daarom altijd alert te zijn wanneer iemand u benadert voor bankzaken. Als u twijfelt of u met een oplichter te maken heeft, bel dan met onze klantenservice

Veilig bankieren met de 5 B’s
✓ Bescherm uw beveiligingscodes
✓ Bankgegevens niet delen met anderen
✓ Beveilig apparatuur die u gebruikt voor bankzaken
✓ Bankrekening regelmatig controleren
✓ Bel als u een incident of fraude herkent

Meer informatie
Betaalvereniging Nederland heeft een speciale website over veilig bankieren: www.veiligbankieren.nl. Daar kunt u alles lezen over de verschillende risico’s van online bankieren en de manieren waarop u uzelf en uw geld kunt beschermen. U leest er ook de laatste ontwikkelingen en nieuws op het gebied van veilig online bankieren.
 

Vragen of hulp nodig?

Er is iets misgegaan, probeer het later nog eens